Reizen zonder geldig vervoerbewijs

Heb je een boete gekregen in de bus? Hier vind je meer informatie over regels en rechten.  

Als je geen geldig vervoerbewijs hebt, ben je in overtreding. Heb je een OV-chipkaart, of los kaartje met chip? Je bent verplicht om daarmee in te checken zodra je de bus instapt. Doe je dat niet, dan ben je in overtreding en kun je een proces-verbaal krijgen. 

Deze bestaat uit een boete van € 50,- plus de ritprijs. Op vertoon van een proces-verbaal mag je je rit bij EBS dan wel afmaken.

Identificatieplicht

Bij zwartrijden in het openbaar vervoer geldt de verplichting tot legitimeren voor personen vanaf 12 jaar. De controleur heeft het recht je staande te houden om je identiteitsgegevens te vragen voor de afhandeling van het proces-verbaal. 

Bezwaar tegen proces-verbaal

Als een EBS controleur een overtreding constateert, kan hij of zij (net als de politie) een proces-verbaal uitschrijven. De controleur houdt rekening met de feiten en de omstandigheden. Je kunt schriftelijk, binnen 14 dagen na dagtekening proces verbaal, bezwaar maken als je de feiten kunt weerleggen, of aannemelijk kunt maken dat er relevante omstandigheden zijn waar de controleur geen rekening mee heeft gehouden. Je kunt ook iemand machtigen om namens jou een bezwaarschrift in te dienen. In dat geval moet je een machtiging meesturen met het bezwaarschrift. 

Lees hier meer over het indienen van een bezwaarschrift

De controleur (BOA)

De EBS controleur (herkenbaar aan het BOA insigne), mag volgens de Wet personenvervoer 2000 boetes en proces-verbalen uitschrijven. De bekendste is die voor het reizen zonder geldig vervoerbewijs. Wat de regels zijn waar reizigers zich aan moeten houden staat beschreven in de Wet personenvervoer 2000 (zie ook besluit personenvervoer 2000) en in de huisregels van EBS.